top of page

Methodieken

Hoe realiseren we samen het beste resultaat voor iedere individu of groep

Ervaringsleer

Het zelf doen, zelf ontdekken en zelf nieuwe dingen kunnen uitproberen maakt ervaringsleer heel erg effectief. Je krijgt na het doen van een opdracht of spel direct het gevoel of het wel of niet werkt wat je doet. En de paarden of honden of teamgenoten werken wel mee of ze werken niet mee. Samen met de begeleiders kun je manieren bedenken die voor jou werken. Dat is uiteindelijk het belangrijkst. 

Kaisen
Kleine stapjes richting je doel zetten. In mijn tijd bij www.paardkrachtig.com heb ik veel geleerd over hoe met kinderen en jongeren aan hun doelen te werken. Wij gebruiken hierbij een boekje van Kaisen over kleine stapjes richting je doel blijven zetten. Ook bij tegenslagen blijf je kleine haalbare stapjes zetten. In het boekje staan voorbeelden waarbij bedrijven in china met veel hele kleine veranderingen veel meer bereikten dan met veel grote veranderingen. Het is haalbaar en prettig om aan je doel te werken als je dit doel in haalbare kleine stapjes verdeelt. In mijn begeleiding help ik kinderen en jongeren met het in stukjes hakken van de doelen en geef ik gelegenheid en richting in het oefenen in de praktijk voor het halen van je eigen gewenste resultaat. 

 

EAGALA methode

Mijn werkwijze is afgeleid van de EAGALA methode. De EAGALA methode gaat er van uit dat mensen heel goed in staat zijn hun eigen oplossingen te vinden en uit te voeren. Deze methodiek is gericht op de interactie tussen deelnemers en paarden. Deze methode en bepaalde facetten uit de trainingen heb ik altijd in mijn achterhoofd als ik aan het werk ben met kinderen en jongeren. De begeleiders stellen vragen over wat iemand doet met een paard of geven opdrachten. Het Leuke van deze methode is dat de deelnemer zelf kan gaan proberen en uitzoeken wat werkt. Een belangrijke pijler van EAGALA is zonder oordeel kijken naar een proces. EAGALA vraagt begeleiders om zich meer buiten het proces waar de groep of de individu zich in bevindt te plaatsen en het deelnemers zelf te laten ervaren hoe het werkt en wat wel of niet werkt. De methodiek is dus gebaseerd op het vertrouwen in mensen en op ervaringsleer. Leren en groeien door het zelf te ondervinden, uitzoeken wat werkt en zaken zelf leren oplossen. 

 

Positieve psychologie

Ik geloof heel erg in het gebruik van de methodes vanuit de positieve psychologie. Ik vind het heel belangrijk om de kwaliteiten van kinderen en jongeren te versterken en ze daarbij handvatten te geven hoe deze maximaal te kunnen benutten. Het is ontzettend belangrijk om naar de dingen te kijken die wel al goed gaan. Bewust genieten van dingen waar je blij van wordt. Nadenken over wat je graag allemaal wil in je leven. Alleen al positieve gedachtes maken dat je lichaam dit ook als positief ervaart. 

Depressie preventie

Omdat voorkomen beter is dan genezen ben ik heel erg voor preventie. Depressie en angst komen tegenwoordig heel veel voor bij eigenijk alle leeftijden. Ik heb gemerkt dat wanneer je jonge mensen de tools geeft waarmee ze positiever in het leven komen te staan en zelf weer meer grip krijgen op hun leven, dat dit heel veel problemen kan besparen in de toekomst. Daarom vind ik het ook zo leuk om met kinderen te werken. Ze nemen ervaringen en nieuwe manieren van doen in zich op als een spons. Depressie preventie opdrachten en methodes zijn gericht op het kijken naar leuke dingen in je leven. Kijken naar dingen die je graag wil en waar je blij van wordt. Het is heel prettig om op deze manier preventief met jonge mensen bezig te kunnen zijn.  

 

Oplossingsgericht denken en handelen

In het verleden was er bij het aanpakken van problemen op psychosociaal vlak veel focus op het probleem en de achtergrond van een probleem. Het benaderen van problemen gebeurt nu met aandacht voor het verleden maar ook de focus op de toekomst. Ik ben na de ruimte voor het onderzoeken van het probleem en de achtergrond ook erg gefocust op het ervaren van de oplossing en wat je wel wil. Door oefeningen en vragen te stellen gaan we dat samen proberen te bereiken en vormgeven. 

 

bottom of page